Koronavirüs COVID-19 Alınan Önlemler Hakkında

Koronavirüs COVID-19 Alınan Önlemler Hakkında

Değerli Velimiz,

Bildiğiniz üzere Çin’in Wuhan kentinde Ocak 2020 ayında ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs (COVID-19), birçok ülkede yayılmaya devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Koronavirüs şu an 114 ülkede bulunmaktadır. Bugünlerde ülkemizde de vaka tespit edildiği resmi kurumlar tarafından açıklandı.


Yedi Bilim Okulları olarak, Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 Ocak 2020 tarihinde “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmesiyle birlikte gelişmeleri yakından takip ediyoruz.


Güncellenen bilgiler doğrultusunda tüm salgın hastalıklara karşı okulumuzda düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmaları sizlerle paylaşmak, olası bir Koronavirüs (COVID-19) salgını durumunda okulumuzun hazırlıklarını ve sizlerden beklentilerimizi iletmek isteriz.

Koronavirüs’ten bağımsız olarak görülebilecek yüksek ateş ve gribal enfeksiyon gibi durumlarda da, öğrencimizi okula göndermemenizi önemle rica ederiz.


Bu tür solunum yoluyla geçen hastalıkların kontrol edilmesi konusunda atılması gereken en önemli adım hastalığı taşıyan kişilerin belli bir süre evde istirahat etmeleri ve toplu yaşam alanlarında bulunmamalarına özen gösterilmesidir.

Yeni Koronavirüs solunum yolu enfeksiyonu yapan bir virüstür. Hasta kişilerin öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze götürülmesiyle bulaşabilmektedir.

 

Buluşma riskini olabildiğince azaltmak için;

  • El hijyeni oldukça önemlidir. Eller en az 20 saniye boyunda sabun ve su ile yıkanmalıdır.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında mutlaka ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.
  • Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalıdır.
  • Olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Kirli ellerle ağız, burun ve gözlere dokunulmamalıdır.
  • Aynı zamanda, Yemekhanelerimizde, Servislerimizde, Temizlik ve Güvenlik hizmeti veren personelimizde Koronavirüs için aldığı tedbirleri de altta paylaşıyoruz.
  • Yaşanabilecek bir salgın durumunda bağlı olduğumuz Milli Eğitim Kurumu ve diğer resmi kurumların yönlendirmeleri esas alınacaktır.
  • Bununla birlikte, Yedi Bilim Okulları Acil Eylem Planı doğrultusunda gereken ekstra önlem ve uygulamalar titizlikle takip edilecektir.
  • Yedi Bilim Okulları olarak, resmi kurumlar tarafından yapılan açıklamalar dışında herhangi bir duyum veya varsayımla hareket etmemenizi hatırlatırız.

 

Yedi Bilim Okulları Temizlik ve Hijyen Uygulamaları:

  • Sık dokunuşlu yüzeyler (kapı kolları, asansör butonları, sifonlar, telefonlar, trabzanlar, lavabolar vs.) saat başı dezenfektanlı temizlik ürünü (oxivir, incidin, degerm vb.) ile ıslak silinmektedir.
  • Temizlik bezleri ve kovaları renklere ayrılarak ilgili alan temizliği sağlanmaktadır.
  • Genel alanların temizliği her gün yapılmaktadır.
  • Doğal kaynak suyu kullanılmaktadır. Tüm sebillerin rutin hijyen bakımları yapılmaktadır.
  • Yemek hazırlığında kullanılan şebeke suyu arıtma işlemi yapılarak kullanılmaktadır.
  • Su depo temizliği düzenli olarak yapılmaktadır.
  • Sanitasyon ve dezenfektan özellikleri bulunan ürünlerin tedariğinde çevre hassasiyeti yüksek firmalar tercih edilmekte olup, günlük kullanım ürünlerinde de dezenfekte edici ürünler kullanılmaktadır.
  • Kullanılan tüm temizlik malzemelerinin MSDS’leri (Material Safety Data Sheet) bulunmaktadır.
  • Temizlik personellerine düzenli olarak kimyasal madde güvenliği ile işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri almaktadır.
  • Anasınıfı ve İlkokulda kullanılan tüm oyuncak vb. malzemeler, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarı düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.
  • Bulaşmanın engellenmesi adına temizlik personellerinin görev alanları sabit tutulmaktadır.
  • Tüm yüzeyler her gün öğrenciler çıktıktan sonra dezenfektan içeren ürünler ile temizlenmektedir.
  • Tuvalet temizliği her teneffüs sonrası görevli temizlik personelleri tarafından hijyen temizliği yapılmaktadır.
  • Cumartesi günleri sınıflar, koridorlar, konferans salonu, ortak alanlar, tuvaletler, ofisler, kütüphane, spor salonu detaylı dezenfeksiyon işlemi yapılmaktadır.


Koronavirüs ile İlgili Yedi Bilim’de Alınan Tedbirler:

  • Gıda, Kırtasiye ve Temizlik malzeme tedariklerinde olası problemlerin yaşanmaması adına gerekli stok çalışmaları yapılmıştır.
  • El yıkamanın önemi ve yöntemi konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.
  • Yurt dışı seyahat içeren geziler Sağlık Bakanlığı’nı seyahat uyarıları kapsamında takip edilmektedir.
  • İşyeri hekimi tarafından gerekli eğitimler tamamlanmıştır.


Temizlik ve güvenlik hizmetleri için alınan tedbirler:

  • Personelin mevcut sağlık durumları işyeri hekimi tarafından ayda iki kere gerçekleştirilen proje ziyaretleri ile takip edilmektedir.
  • Temizlik personelinin rahatsızlığı halinde rapor almasına müteakip okula gelinmemesi sağlanmaktadır.
  • Kimyasal ve sarf malzeme tedarik ve stokları, 60 günü kapsayacak şekilde oluşturulmuştur.
  • Temizlik personeli eldiven kullanımını gerektiren durumlar hakkında düzenli olarak bilgilendirilmekte, konunun önemi hakkında personele işbaşı eğitimlerinde hatırlatmalarda bulunulmaktadır.

 

Yemekhanelerimizde aldığımız Tedbirler:

  • Tüm yemek üretim proseslerini ürün değerlendirmelerinden, yemek servisinin son basamağına kadar Gıda Güvenliği şartları en üst seviyede izlenmekte ve sağlanmaktadır.
  • Her vardiya öncesinde personelin fiziki sağlık durumu ve beyanı değerlendirilmektedir.
  • Tüm süreçlerimizde temel hijyen ve dezenfeksiyon kriterleri arttırılmıştır.
  • Tüm alanlar, kullanılan ekipmanların temizliği ve dezenfeksiyonunda  dünya markası bir firmanın antiviral  ürünleri kullanılmaktadır.
  • Tüm çalışanlarımıza, Koronavirüsten korunma yollarına dair genel hijyen, kişisel hijyen ve olası vaka durumunda alınacak önlemlere dair eğitimler Gıda Mühendisleri tarafından verilmektedir.
  • 22.02.2020 Cumartesi günü Koronavirüs ile ilgili bilgilendirme sunumu yayımlanmıştır. Çalışanlarımız ve bilgilendirme talep eden paydaşlarımız ile paylaşılmıştır.
  • 24.02.2020 tarihinde “Koronavirüs Hastalığı Çalışan Rehberi” hazırlanmıştır. Tüm çalışanlara iletilmiştir.
  • ‘’Salgın Hastalık Seviyesi’’ne uygun olarak alınacak koruyucu halk sağlığı önlem aksiyonları belirlenmiştir.
  • Temizlik kimyasalı tedarikçimiz ile antiviral yüzey ve el dezenfektanı tedariğinin sürdürülebilirliği hususunda stok yönetimi çalışmaları yapılmıştır.
  • Faaliyet alanlarımızda hatırlatıcı ve dikkat çekici ‘’Bulaşmayı Önle Sağlığını Koru’’ afişi ile bilgilendirmeler sağlanmaktadır.

 

Servislerimizde aldığımız tedbirler:

  • Servis araçlarının hijyen uygulaması daha sık yapılarak sayısı artırılmıştır.
  • Olası salgın sorunlarına hazırlık amacıyla, yedek sürücü ve rehber personel sayısı planlanmıştır.
  • Servis araçlarının iç temizliklerinin kontrolleri daha etkin yapılmaktadır.
  • Sürücü ve rehberlerin öğrencilerin sağlık durumları ile ilgili olarak yakın takipte bulunmaları ve herhangi bir endişe halinde ilgili birimlere bilgi vermeleri hatırlatılmıştır.
  • Olası bir salgın durumunda kullanılmak üzere tüm araçlara maske temin ediliyor.

 

 

Kaynaklar
Dünya Sağlık Örgütü/World Health Organisation
https://www.who.int/

 

TC Sağlık Bakanlığı
https://www.saglik.gov.tr/

 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın Yeni Koronavirüs (COVID-19) hakkında hazırladığı kitapçığı linki tıklayarak görebilirsiniz!

 

https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/Bulasici-hastaliklar-db/hastaliklar/2019_n_CoV/afisler/A-6-BROSUR-BASKI.pdf.pdf